نرمش مغز
در نوشته پیشین به قابل آموزش بودن خلاقیت و نوآوری اشاره کردم. اما آنچه خیلی زیاد مورد توجه است، اندازه گیری قدرت خلاقیت مغز است. این موضوع روشهای مختلف دارد، ابزارهای پیچیده ای هم برای آن طراحی شده است. در این نوشته کوتاه میخواهم روش بسیار ساده ای را برای اندازه گیری میزان خلاقیت خدمتتان ارائه کنم و سپس از همین روش استفاده کنیم تا این مهارت را در خود توسعه دهیم. تمرین هایی که در این نوشته ارائه میشود را در اینترنت هم میتوانید بیابید. شاید هم روشهای بهتر، اما پیشنهاد میکنم با همین ها شروع کنید. چه بسا بتوانید در یک جمع خانوادگی و دوستانه، از همین ابزار به عنوان یک بازی هم استفاده کنید.
تمرین اول:
یک برگه کاغذ A4 سفید، یک قلم و یک زمان سنج نیاز دارید. اگر اینها را آماده کردید، زمان سنج را روشن کنید و ببینید در 90 ثانه چند جمله میتوانید روی کاغذ بنویسید. هر جمله باید به اصطلاح سر و ته داشته باشد، اما لازم نیست جمله ها به هم مربوط باشند. لابد فکر میکنید که خیلی ساده میتوانید تمام کاغذ را پر کنید. من هم همین فکر را میکردم تا کار را انجام دادم و از نتیجه سخت شگفت زده شدم.
این اندازه گیری به شما نشان نمیدهد که خنگ یا کند ذهن هستید، بلکه به شما نشان میدهد که چقدر میتوانید ایده تولید کنید و آنها را به خروجی متصل کنید. ممکن است در این فرایند یکی از اجزای درگیر به اندازه کافی روان کار نکنند. این را خودتان در خواهید یافت که کدام قسمت است که خوب و روان نیست.
با تکرار این کار، فقط تکرار آن، نه هیچ کار دیگر، میتوانید این نرخ را دائماً بهبود دهید. چند روز امتحان کنید تا میزان پیشرفت را ببینید. پیشنهاد میکنم رکوردهای خود را ثبت کنید تا متوجه پیشرفتتان بشوید.
تمرین دوم:
این یکی دیگر حتما برای بازی خوب است. چیزی است شبیه همان بازی معروف اسم-فامیل خودمان. همان کاغذ و قلم و زمان سنج را نیار دارید. آنها را آماده کنید و به اطرافتان، هر جا که هستید، نگاه کنید. یک شیء را انتخاب کنید. مثلاً یک لیوان، یا یک کنترل تلویزیون یا هر چیز دیگر.
90 ثانیه وقت دارید تا تمام کاربردهای محتمل برای آن شیء را بنویسید. بعد از 90 ثانیه تعداد راهکارهای خود را بشمارید. معمولاً یک فرد در اولین گام، به کمتر از 5 کاربرد میرسد. اگر بیش از این هستید، وضع شما خیلی خوب است. اگر هم کمتر است، نگران نباشید. این موضوع میتواند دلایلی مختلفی داشته باشد که کند ذهنی حتی آخرین آنها هم نیست!
برای بهبود با استفاده از این روش، این کار را در بازه هایی تکرار کنید و هر بار یک چیز عجیب تر را انتخاب کنید. یادتان باشد که از قبل به خودتان آمادگی ندهید. مثلاً میتوانید از همکارتان بخواهید که هر بار یکی از وسایل اتاق خودش را به شما پیشنهاد دهد (لازم نیست بفرمائید برای چه میخواهید!)
این تمرین به سرعت هم قابل توسعه است. میتوانید در گامهای بعدی، وقتی به 15 تا کاربرد برای هر وسیله ای که به شما داده میشود، رسیدید، حالا میتوانید به دنبال گامهای بعدی باشید.
در این حوزه کتاب هم هست که امیدوارم خودتان جستجو کنید و بیابید.
خلاقیت به همین سادگی قابل توسعه است. شما هم میتوانید استیو جابز درونتان را بیدار کنید.
سربلند باشید