هنر دريافت بازخورد

اينجا هم نكاتي هست كه به ما كمك ميكند كه تبديل به فردي خودكامه و بي توجه نشويم. خوب است كه به اين نكات هم توجه كنيم و با استفاده از نظرات ديگر، سركوب نكردن آنها و به كار بستن آنها روز به روز بهتر شويم….براي دريافت يك بازخورد خوب و محروم نشدن از نتايج چشمگير آن ميتوانيم به نكات زير توجه كنيم:
- كار را براي كسي كه نظر ميدهد،آسان و راحت كنيم. نظر دهنده با ابراز نظرش سعي ميكند كه رابطه موثري با ما بسازد، آن را خراب نكنيم.
- توجه كنيد كه هر فرد، از جمله من و شما، برداشت خود را عين واقعيت ميداند، ما بايد به اين برداشت احترام بگذاريم، همانطور كه انتظار داريم آنها احترام به برداشت ما بگذارند. اين خيلي طبيعي است كه ما خود را يك قهرمان و صاحب صلاحيت و حق بدانيم، در حاليكه آنهابه سادگي ما را يك فرد كم اطلاع بدانند. اگر شروع به بحث و جدل با فردي كه به ما بازخورد ميدهد كنيم، خيلي طبيعي است كه رابطه مان خراب شود و بدون رابطه، رسيدن به درك مشترك و پيشرفت ناممكن ميشود.
- انكار، دفاع، قضاوت، بحث و جدل، فرار يا حمله نكنيد. اينها به مفهوم عدم پذيرش ارزش بازخورد هستند و رابطه ها را خراب ميكنند. وقتي اين كارها را ميكنيد،يعني داريد به سمت يك موقعيت برنده – بازنده ميرويد و اين فرد را فراري ميدهد و اين حس را ميدهد كه احياناً شما پذيرا نيستيد.
- براي دريافت بازخورد ارزش قائل شويد و آن را نشان دهيد. اين به معني قبول انتقاد يا بازخورد نيست، بلكه به معني باز بودن در براي دريافت نظرات است. مثلاً با اين جمله شروع كنيد كه : اينطور ميفهمم كه شما ميفرمائيد…. يعني كلام شما را گوش كردم.
- بر راه حل تمركز كنيد. مثلاً بگوئيد كه “من در اين رابطه چه كاري ميتوانم انجام دهم” يا ” در اين خصوص چه انتظاري از من داريد؟“
- شنيده شدن پيام را تاكيد كنيد: “پس شما ميفرمائيد كه ” يا “شما حس ميكنيد كه … چون…“
- در مورد نقطه نظر خودتان هم حرف بزنيد: “من اينطور ميفهمم كه” يا ” من در اين شرايط هستم كه “
- از مخاطب هم بخواهيد كه در رسيدن به راه حل كمك كند: “نظرتان در مورد تامين انتظارات هر دوي ما به اين شكل كه… چيست؟” يا “به نظرتان چه كاري ميتوانيم در اين مورد انجام دهيم؟“
- سازنده باشيد تا بحث كننده. از “بله اما” جداً پرهيز كنيد. مثلاً ميتوانيد بگوئيد كه “من نگران … هستم“
- مطمئن شويد كه راه حل پيشنهادي براي طرفين سودمند است: “اين راه به نظر شما چطور است؟“
- مراقب لحن گفتار، شدت آن و كلماتي كه به كار ميبريد، باشيد.
خلاصه:
– نياز را بشنويد، با توجه و درك و نمايش دهيد اين توجه و درك را و حتماً تشكر كنيد.
– شنيده ها را تكرار كنيد كه نشان دهيد شنيده ايد و ارزش قائل هستيد.
– نشان دهيد و روشن كنيد كه اين موضوع چرا و چقدر براي شما اهميت دارد؟
– نياز را با مخاطب به اشتراك بگذاريد و راه حلي كه به نظر هر دو سازنده و مناسب باشد را پيدا كنيد.
به نظرتان اينطوري ممكن نيست به جوابها و نظرات سازنده برسيد و مثمرتر باشيد؟
سربلند باشيد