بسته خروج از رکود
دولت تدوین و ارائه برنامه یا بسته خروج از رکود را انجام داده و گفته میشود که این بسته به زودی اجرائی میشود. در این بسته تا حدی که من دیده ام، نسخه هایی برای صاحبان کسب و کار پیچیده شده که در آن نشانی از تصمیم گیری این افراد دیده نمیشود. مقادیری داروهای شناخته و اکثراً تجربه شده هستند که بی شک با دغدغه و وسواس و بررسی در این بسته گنجانده شده اند. راستش من کمی نسبت به توفیق این بسته خوش بین نیستم. چرا؟ چون معتقدم در این بسته به توان صاحبان کسب و کار توجه نشده، باز هم دولت در حکم دایه ای آمده تا به مدیران و کارآفرینان بگوید که درد آنها را بهتر از خودشان میفهمد.
مطمئن هستم که منابع زیادی برای این کا رمهم تخصیص داده شده، شک ندارم که توانمندترین متخصصان کشور در طراحی این بسته دخالت و همکاری داشته اند، اما اتفاقاً سوالم همینجاست.آیا طراحان این بسته به رفتارهای مخاطبان این بسته فکر کرده اند؟ آیا این رفتارها را در این بسته منظور کرده اند؟ به گمانم خیر.
روز جمعه باز هم در سیما مناظره ای بود، یک نفر به نمایندگی از بخش خصوصی هم در بحث حاضر بود، بحث در مورد همین بسته و تئوریهای اقتصادی بود. در حالیکه نماینده دولت و نماینده های منتقدین، با هم بر سر اینکه فلان تئوری اینجا نافذ است و کاربرد دارد یا ندارد، بحث میکردند، این بنده خدا با لهجه شیرین اصفهانی اش یک ترجیع بند را تکرار میکرد که:
شما (خطاب به هر دو طرف بحث) کاری به کار ما نداشته باشید، سر به سرمان نگذارید، دست و پایمان را نبندید، ما خودمان مشکلات را حل میکنیم!
به نظرم جان کلام در همین جمله بود. که البته کسی هم توجه نکرد و آن دوستان عزیز به بحثهای علمی خود با شور و حرارت ادامه میدادند.
من برای خودم و در حد سواد خودم تحلیلکی در این مورد دارم، به نظرم میتواند کمک کننده باشد، نمونه اش را در کشورهای دیگر هم یافته ام و دیده ام که خیلی هم بیراه نیست.
من به صورت عامیانه فکر میکنم که دولت باید دست از برخورد والدانه با کارآفرینان دست بردارد. درک کند که کارآفرین دوست ندارد نتیجه کارش معطل و وابسته به اقدامات دیگران باشد، به ویژه اگر آن دیگران نه تنها ناکارآمدی خود را بارها اثبات کرده باشند (منظورم بدنه سنگین دولتهاست، نه افراد)، و خود به این عدم چابکی و مسائل پیش رو بارها هم صادقانه اعتراف کرده باشد.
کارآفرین دوست دارد که خودش راهش را بیابد، او دوست دارد که با بهره گیری از هوش و ریسک پذیری اش، از فرصتها استفاده کند. بنابراین بهترین کار این است که دولت این فرصتها را بی سر و صدا اول بشناسد، بعد تامین کند.
لابد دوستان میگویند که تامین این فرصتها مستلزم سرمایه گذاری دولت است، و این تورم را بالا میبرد. من به نظرم این فرمایش خام است. دولت ابزارهایی دارد که برعکس، میتواند به جای آنکه پول در بازار بریزد تا رونق ایجاد شود، پول از بازار کار نگیرد یا کمتر بگیرد. میتواند به جای جریمه از بخشی از حقوق خود چشم پوشی کند. (به گمانم این را قبلاً هم نوشته ام)
لابد آمار مالیتها را دیده اید، بخش عمده ای از مالیات را شرکتها پرداخت کرده اند، و آنها که کسب و کار بی نام و نشان دارند، سهمی در این درآمد ملی نداشته اند. حالا بهتر نیست که دولت به جای اینکه فشار را بر این قشر بیشتر کند، برود و در پی ساز و کارهایی باشد که کسب و کارهای بی نام و نشان را شناسائی و از آنها مالیات بگیرد و به اینها که با تابلو و آدرس مشخص کار میکنند، شغل می آفرینند، درآمد ملی ایجاد میکنند، تخفیف بدهد؟
آیا کسی که در این سالها مانده، کار کرده، شرکت را سرپا نگه داشته، مستوجب پاداش نیست؟ باید به جرم افزایش درآمد، افزایش تعداد کارکنان و … با دریافت مالیات و حق بیمه و …جریمه اش کنیم؟
دوستان عزیز دولتی که نمیدانم این نوشته را میخوانید یا خیر، بیائید به بخش خصوصی اعتماد کنید، بیائید از بخشی از حقوق قانونی دولت در مقابل اینها بگذرید، بیائید شرایط رقابت را عادلانه و شفاف کنید و شک نکنید که این افراد توانمند راه خود را و راه این کشور غنی را برای برون رفت از این بحران و رکود خواهند یافت.
شما منابع را مدیریت کنید، کارکنان خود را توانمند کنید، پروژه ها را پشتیبانی کنید، بگذارید فرصتها به وجود آیند و اجازه دهید که این افراد توانمند شوق خود را برای ماندن و ساختن از دست ندهند.
سالهاست که قوانین دولتی کمتر موفق به رفع مشکلات کارآفرینان شده اند. به گمانم دولتی های عزیز باید وظایف و رسالت خود را جائی دیگر جستجو کنند، آنجا میتوانند مفید تر باشند.
سربلند باشید
این یک مورد خاص را من موافق شما نیستم !
شما به حرفهای خودمانی و انتقادات مردم کوچه و بازار نگاه کنید ، به میزگرد ها و مباحث کارشناسی دقت کنید :
“دولت باید نظارت داشته باشد”
” این از وظایف دولت است ”
” دولت نباید اجازه بدهد . . . ”
غالبا دنبال این هستیم که یک کسی ، یک مرجعی ، به همه فعالیت های ما نظارت داشته باشد و آنها را مدیریت کند ، وقتی وضعیت رانندگی ، وضع فرهنگی و . . . را میبینیم ، منتقد دولت هستیم که این ها وظیفه دولت هستند !
وقتی هم که دولت ( طبق خواست ما که یک خاستگاه فرهنگی هم دارد ) وارد میشود ، میگوئیم دولت نباید والدانه دخالت کند.
البته من به جد ، مخالف دخالت دولت در همه ارکان اجتماعی هستم (بدلیل اینکه سلامت نظام اداری در تردید است ) ، از سوی دیگر مخالف رها کردن امور به حال خودش هستم ( چون سازمانهای مردم نهاد و انجمنها و شوراها هم ، فاقد اقتدار لازم هستند ).
روی هم رفته نباید به حال خودشان رها شوند.
سلام
فقط با تکیه به تولید و اهمیت دادن به آن و تقویت آن است که ریشه های مشکلات مختلفی از اجتماع، اقتصاد، خانواده و غیره حل خواهد شد.
رونق کسب و کار خصوصی یعنی همه چی یک مملکت
ولی حیف که در گیرو دار مشکلات دولت و کمبود بودجه این مهم داره بیش از پیش از بین میره! و در نتیجه معضلات مختلفی رو به رشد گذاشته
انشاالله که بسته دولت باعث رونق بشه.
ممنون
@آرمین خوشوقتی
سلام
من با نظد شما موافقم. اگر نوشته بنده را ملاحظه فرمایید، به خصوص سطر آخر نوشتهم که دولت بهتر است رسالت خود را جای دیگری جستجو کند که کم و بیش منظورم همان حوزه هایی است که فرمودید.
من عرضم این بود که کارآفرینان را به حال خود بگذارند، و بیشتر در فکر رفع موانعشان باشند نه نسخه پیچیدن برای آنها.
به نظرم دولت و هر ارگانی باید نقش خود را درست ایفا کند و رها کردن به نظر من در هیچ حوزه ای برخورد درستی نیست.
سربلند باشید
با کلیت صحبت شما کاملا موافقم. یک نفر می گفت دولت یه کار مهم می تونه بکنه و اینکه کاری نکنه.
اما این بسته و به طور کلی وزارت اقتصاد هم خیلی روی کاهش مالیات کسب و کارهای شفاف و حقوق بگیرها و افزایش مالیات کسب و کارهایی که تا به حال مالیات ندادن تاکید داره.
چند مثال از همین بسته:
۱۴.۱. افزایش معافیت مالیاتی حقوقبگیران و صاحبان مشاغل (*- مصوب)
۱۵.۱. یکسانسازی نرخ مالیات بر حقوق کارکنان بخش خصوصی با کارکنان دولتی و کاهش نرخ موثر مالیاتی حقوق بخش غیردولتی (* – اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم- مصوب)
۱۶.۱. حذف مالیات تکلیفی فعالیتهای پیمانکاری و کاهش نرخ موثر مالیات اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم
@الهام
سلام
بیایید خوش بین باشیم و فکر کنیم کاهش مالیات حقوق هم به نوعی به سازمانها کمک کند. اما در کل متاسفم که حق با شماست.
سربلند باشید