توصیه هایی برای مصاحبه
به نظرم تعداد نوشته هایم در مورد مصاحبه های استخدامی زیاد شده، اما فکر میکنم هر قدر در این مورد نوشته شود، باز هم کم است. مطالب زیادی در فضای مجازی هست، به زبانهای مختلف، که محتوای آنها این است که چطور در مصاحبه ها موفق عمل کنیم. در این مورد خواننده باید بداند که این نوشته ها قرار نیست به او کمک کنند که بر سر مصاحبه کننده کلاه بگذارند، بلکه قرار است به او این باور و توجه را بدهد که چطور موثر باشد، چطور بختش را به دست خودش از بین نبرد و مهم تر از همه اینکه چطور خودِ خودش را ارائه کند، نه چیزی دیگر. نوشته من در این راستاست و فقط چند تجربه را با خواننده به شراکت میگذارد. نکاتی که آن قدر بدیهی هستند که ممکن است گاهی از آنها غفلت شود.اول این اصل را بپذیریم که هیچ کس کاری را که فکر کند غلط است، انجام نمیدهد. پس هر کاری و عکس العملی که شما انجام میدهید، از سوی مخاطب به عنوان نشانی از نظام فکری شما تلقی خواهد شد. مراقب این موضوع باشید و قبل از مصاحبه فکر کنید که آیا شما همانی هستید که میخواهید ارائه دهید؟
این نکات من را در مصاحبه های اخیر آزرد و به نظرم سایر اعضای تیم مصاحبه کننده را هم تحت تاثیر نامناسبی قرار داد، شاید بخواهید از آنها احتراز کنید:
- خیلی از متقاضیان با شجاعت اظهار میکردند که در یکی از سمتهای خود شکست خورده اند و سازمان را ترک کرده اند، با ذکر دلیل به مصاحبه کننده دیدی میدادند که از چه موضوعاتی آسیب می بینند. این خیلی به ماندگاری در سازمان کمک میکند. یادتان باشد که کم کم تعدد مصاحبه ها و تغییر جا، برای شما هم سخت میشود، پس اگر خود را نشان دهید، و شانس ماندگاری در سازمان را بالا ببرید، رزومه موفق تری خواهید داشت. در مقابل عده ای برای هر تغییر کار یا برای هر دوره ی بیکاری، دلیلی میتراشیدند: از این خوشم نیامد، آن یکی راهش دور بود، در جای بعدی مدیرش نالایق بود و …. این حس خوبی به مصاحبه کننده نمیدهد.
- گروهی از متقاضیان، رعایت ادب را تا آنجا پیش میبردند که حس چاپلوسی به مصاحبه کننده میداد، آن قدر لقب و عنوان در ذکر اسامی افراد، افرادی که سعی میکردند از میان آدمهای مهم انتخاب کنند، به کار میبردند که حس میکردی میخواهند از آن نام استفاده ای بکنند. این حس اصلاً خوب نیست، بهتر است خودتان را معرفی کنید، شما که هستید، نه اینکه چه کسانی را میشناسید؟
- اعتماد به نفس خوب است، اما اعتماد به نفس زیادی و اینکه برای خودتان هیچ نقطه ضعفی را نشناسید، خیلی بد است. خوب است شاخصه های خود را توضیح دهید، یکی دو نکته منفی در شما که خودتان ببینید، نشان از درایت شما دارد، و بر عکس عدم اشاره به هیچ نقطه ضعف، برآور خوبی از شما نیست. همه ما حتما نقاط ضعف داریم و آگاهی از آنها یک نکته مثبت است.
- در ادامه موضوع قبلی، اینکه سازمانی به شدت دنبال شما بوده و لی شما آنها را نمیخواهید، اینکه قدر شما را نمیدانند، اینکه شما یک نابغه هستید، چیزی است که بهتر است بگذارید دیگران کشف کنند. دوستی در اولین جمله گفت: “من هیچ چیزی برای یادگرفتن ندارم” این جمله به نظرم اصلاً در مورد هیچکس قابل باور نیست.
- وقتی مصاحبه تمام شد، بهتر است محل را ترک کنید. ماندن در سازمان مصاحبه کننده، برقراری ارتباط با افرادی که در تیم مصاحبه هستند، ممکن است حمل بر اصرار شما برای استفاده از مجاری دیگر برای قبولی شود و حس خوبی به تیم مصاحبه کننده نخواهد داد. شما آنقدر خوب هستید که نیازی به این کارهای سبک نداشته باشید.
- اگر میگویم خیلی خود را دست بالا نگیرید، این را هم بگویم که لازم نیست خیلی هم خود را دست پائین بگیرید. حد میانه خوب است. خیلی چیزها را لازم نیست که تا از شما نپرسیده اند ذکر کنید. سازمانها آدمهایی که مرز گفتنی ها و نگفتنیها را نتوانند رعایت کنند، خیلی نمیپسندند.
- بدگوئی از سامنی که روزی در آن کار کرده اید و حتی به مشا بدی کرده است، کار خوبی نیست و در هیچ فرهنگی پسندیده نیست. بخشی از عمر کاری شما آنجا صرف شده، خوب است احترام آن سازمان را نگه دارید که احترام خودتان است.
- ساده باشید. پیچیدگی شما در مصاحبه، طرف مقابل را هم دچار پیچیدگی میکند و زمان مصاحبه و نتیجه گیری از آن را دشوار خواهد کرد. شک نکنید که انسانها، پیچیدگی را درک میکنند و در شرایط پیچیده بعید است بتوانند یا بخواهند ریسک کنند و شما را انتخاب کنند.
- هدفمند باشید. بدانید که دنبال چه هستید؟ حقوق؟ پست خوب؟ امنیت شغلی؟ و بدانید که چه چیزی قرار است به سازمان بدهید؟ تخصص؟ وفاداری؟ سخت کوشی؟ اینکه وانمود کنید که همه چیز برای سازمان خواهید بود، نه شدنی است و نه قابل پذیرش.
- بدگویی نکنید. این باور ابل پذیرش نیست که تمام جهان بر علیه شما متحد شده بوده اند تا به سمتی که لایق آن بوده اید نرسید.
- گوش کنید. صبر کنید تا سوال تمام شود تا ببینید چه نکته ای مورد سوال است، عجله در پاسخگوئی مطلوب نیست.
نکته ها زیاد است، اما مهمترین آن این است که برای خودتان، سازمانهایی که در آنها احیاناً کارکرده اید و سازمانی که میخواهید به آن بپیوندید و مصاحبه کنندگان، احترام قائل باشید. احترام هم فقط تعارف نیست، به شعور مصاحبه کنندگان توهین نکنید، تمام کاستی های شغلی را ناشی از عوامل بیرونی و اینکه دیگران بد بوده اند و شما که جزء خوبها هستید موفق نشده اید، ندانید.
شما خیلی خوب هستید، با چند نقطه ضعف، همه را صادقانه مورد توجه قرار دهید. سازمان دنبال خود شماست، این فرصت را خراب نکنید.
در مصاحبه های اخیرم دیدم افرادی که خودشان خیلی میتوانست قابل قبول باشد، اما تصویری که سعی کردند (ناشیانه) ارائه دهند، اصلاً برای سازمان قابل پذیرش نبود.
سربلند باشید