منابع یادگیری
روزگاری بود که برای یادگیری به منابع پیچیده و نسبتاً گرانی نیاز بود. فراگیرنده باید زحمت سفر و بعضاً غربت را بر خود هموار میکرد تا بتواند بیاموزد. در آن زمان، محرومیت (به خصوص محرومیت مالی) میتوانست بهانه خوبی برای عدم توسعه یافتگی بود.
تا همین اواخر، دانشگاهها هم محدود بودند، دسترسی به دانشگاههای خوب و محتوای آموزشی مناسب هم برای همه فراهم نبود، سفر این قدر آسان نبود و البته باز هم محدودیتها و سدها، باز هم بهانه های خوبی برای عدم توسعه یافتگی بودند.
امروز اما وضعیت فرق کرده و متاسفانه یا خوشبختانه بهانه های کمتری برای توسعه یافتگی و آموختن وجود دارد. منابع آموزشی به اشکال جدید و مختلف، توسط افرادی که به نظرم به خوبی ذکات علمشان را میپردازند، در دسترس تقریباً همه قرار گرفته است. مرادم از این نوشته معرفی چند منبع خوب در این حوزه است، اگر حوصله دارید:تقریباً مطمئن هستم که در مورد سایتهای معروف در این حوزه زیاد شنیده اید. سایتهایی مثل TED، یا Mindtools این روزها خیلی معروف هستند. در سایت TED میتوانید سخنرانیهای افراد مشهور را با ایده های نو ببینید و بشنوید، دسترسی به آن هم آزاد است و تقریبا با هر اتصال اینترنتی میتوانید به آن مراجعه کنید.
در سایت MindTools با طبقه بندی خوبی خیلی از آنچه که ممکن است احساس کنید خوب است فراگیرید، آورده شده است. بله، بخشی از محتوای این سایت نیازمند عضویت است و عضویت هم رایگان نیست. اما هنوز هم حجم محتوایی که به رایگان عرضه میشود و خیلی هم خوب است، خیلی زیاد است.
اخیراً مباحث جدید در آموزش مطرح شده که شاید فراگیرترین آنها، MOOC باشد. ترجمه تعریفی که برای این شیوه آموزش در اینترنت یافت میشود تقریباً به این مضمون است:
محتوای آموزشی رایگان که از طریق اینترنت به گروه بزرگی از افراد ارائه میشود.
امروزه بسیاری از دانشگاههای معتبر جهان، محتوای آموزشی را به این شیوه تهیه و ارائه میکنند. فکر نکنید که کار ساده ای است، اما این کار را میکنند و به رایگان هم آن را عرضه میکنند. خوشبختانه دسترسی به این منابع هم ساده و رایگان است، همانطور که در تعریف آن هم آمده است.
معرف ترین سایتهایی که من در این حوزه میشناسم و سعی میکنم هر از گاهی از محتوای آنها بهره ببرم، سایت coursera و سایت edx هستند.
روز اولی که با این سایتها آشنا شدم، احساس کردم پا به دنیای جدید گذاشته ام. دنیایی که انسانها بدون چشمداشتی به این نتیجه رسیده اند که واقعاً ذکات علم، نشر آن است. در پس این سایتها، من تاکنون چشمداشتی نیافته ام، شاید من ندیده ام، اما واقعاً هیچ نمیبینید.
علاوه بر خدماتی که ارائه میدهند، شما را رها هم نمیکنند. وقتی یک دوره تمام شد، برای شما فهرست دوره های جدید را ارسال میکنند که ممکن است برای شما جالب باشد و برای آنها که دوست دارند مدرکی هم بگیرند، شرایطی دارند. به نظرم مدرک مستلزم هزینه باشد، مطمئن نیستم، توصیه میکنم خودتان در سایتهایشان ببینید.
فکر نکنید که این سایتها را تعدادی آدم بیکار راه انداخته اند، اینها متصل به دانشگاههای معروف و معتبری هستند که امیدوارم آن را هم خودتان بروید و کشف کنید.
نمیدانم در کشور ما کسی به فکر هست که از این کارها بکند؟ ما برنامه ای داریم که محتوای آموزشی تولید و به این شکل نشر دهیم؟
میدانم که سایتهای خوبی مثل وب یاد هم هستند که بسترها خوبی فراهم کرده اند، اما منظورم بیشتر محتوای آموزشی است. آیا ما فکری برای تولید محتوای آموزشی و نشر مناسب آن داریم؟ شاید این روش برای ما که پراکندگی جغرافیایی داریم، منابع گسترده نداریم، و محدودیتهای مالی هم در نقاط دور افتاده مطرح است، راه حلی باشد که بتواند سطح آگاهی عمومی را بالا ببرد.
این نوشته حقیر را تقدیم میکنم به تمام انسانهای شریفی که دغدغه آموزش دارند و برای نشر علمشان خست به خرج نمیدهند.
شما هم اگر منبعی میشناسید، خیلی لطف میکنید اگر در معرفی آن کمک بفرمائید.
سربلند باشید
سلام
لینک وب یاد webvad خورده که به webyad.com باید تغییر کند. متشکرم از مطالب خوبتان
@ش-م
سلام
ممنون از مشارکت شما. من لینک را چک کردم اما اشکالی ندیدم. باز هم ممنون
سربلند باشید
سلام – بنظرم سایت راهکار مدیریت میتواند منبع خوبی باشد .
تا حدودی حق با شماست. من خودم الان در حال گذراندن یکی از دوره های edx هستم اما اینجا هم محدودیت دست از سر ما بر نمی دارد. تمام ویدئوهای این دوره روی youtube آپلود شدن بنابراین تو ایران قابل مشاهده نیستن و بنابراین باید تنها به متن قناعت کنیم.
اگر یک زمانی بنشینیم و دقیق به این فکر کنیم که محدودیت اینترنتی که خودمان علیه خودمان ایجاد کردیم چه خسارت ها و بلایی سرمان آورده واقعا دود از سرمان بلند خواهد شد. چه فرصتهای درآمدزایی که از دست ما ایرانی ها رفته، چه فرصتهای آموزشی که از دست دادیم و…
راستی، لینک TED هم به آدرس درست لینک نشده است.
سلام و خداقوت
سایت لایتک که وابسته به دانشگاه صنعتی شریف هست نیز به در این راه قدم های خوبی برداشته و دوره ها و محتوای آموزشی بسیار متنوع و جامعی هم برگزار می کند که خالی از لطف نیست که بگوییم یکی از بهترین سایت های اموزشی در ایران هست.
لینک: http://laitec.ir
ملتمس دعا
@علی آقا
@astane
@آرمین خوشوقتی
ممنون از اطلاع رسانی شما
اشکالات لینکها هم اصلاح شد.
سربلند باشید
سایت مکتبخونه هم دوره های خوبی داره.
سلام آقای کمالیان
نزدیک به یکسال است که مطالب و نوشته های خوب شما را میخوانم .اما کمتر صحبت میکنم و کامنت میگذارم .گمان میکنم شما هم به اندازه ای که در توان دارید ، از ارائه تجربه ها و از در میان گذاشتن علمی که آموخته اید ، دریغ نمیکنید.
شما ، آقای مهرانی ، دکتر علیرضا شیری، و محمدرضا شعبانعلی از همین نوع انسان ها هستید که ذکات علم خود را پرداخت میکنید .
نمیدانم سایت متمم محمدرضا شعبانعلی را می شناسید یا نه . کار دوستان و گروه متمم هم قابل ستایش است .
http://www.motamem.org/
@سمانه عبدلی
سلام
عمده خوانندگان وبلاگها، خاموش هستند. آمار مشاهده هر مطلب در این وبلاگ چندین برابر نظراتی است که ابراز میشود. این هنر نویسنده است که از خوانندگان بازخورد بگیرد. شاید برخوردهای دلسرد کننده و البته غیر تعمدی، نقش عمده ای در خاموشی افراد در ابراز نظر داشته باشند، نمیدانم، اما بدانید که خاموشی شما، بر انگیزه نویسنده ها اثر گذار است. از این رو پیشنهاد میکنم، در بحثهای هر وبلاگی که میخوانید مشارکت کنید، گاهی، تا تضارب آرا سبب بهبود و پیشرفت شود.
از لطفی که به من داشته اید، ممنونم، صادقانه خود را در خور توصیفی که کرده اید و مقایسه با منابعی که در متن نوشته ام یا دوستان در کامنتها اشاره کرده اند، اصلاً نمیدانم.
مراد من در این بحث سیستم و نگرش mooc بوده است که دو خاصیت عمده دارد: حجم زیاد محتوا، رایگان بودن برای همه. اولی در توانم نیست، دومی را در حد بضاعت تلاش کرده ام که رعایت کنم.
دوستانی که اشاره فرمودید که بعضاً میشناسم و بعضاً هم غیاباً گهگاه از نوشته هایشان بهره میبرم. بی شک بسیارند دوستان عزیزی که علم را نشر میدهند و همه ما همه آنها را نمیشناسیم. من اگر از خودم بگویم، به راستی باور ندارم که علمی را نشر میدهم، هدف عمده من این است که با هم صحبت کنیم، دیدگاههایمان را طرح کنیم، نظر مخالف را بشنویم، مسائل روزمره را با چشمی دیگر نگاه کنیم و چیزهایی از این دست. در این راه، هر از گاهی، نوشته ای را باز نویسی میکنم، دیدم را مینویسم، تولید علم بعید میدانم تا به حال کرده باشم، اما نشر آن را شاید در طی این سه سال کاری کرده باشم.
سایت متمم آقای محمد رضا شعبانعلی را هم دیده ام، اما متاسفانه دیدن و بهره گیری ام محدود به فضاهایی بوده که محدودیت دسترسی نداشته اند. به گمانم نگاه ایشان همیشه جوری دیگر است و جوری دیگر بودن، به نظرم همیشه خوب و ارزشمند است، مستقل از اینکه مخاطب با این نگاه موافق یا مخالف باشد، همیشه جور دیگر دیدن سبب رشد میشود. همینکه شما به عنوان فردی دقیق، این کار را قابل ستایش دانسته اید، خود نشان دهنده زحمتی است که این دوستان متحمل شده و میشوند.
برای همه آنها که در این راه که توسعه آگاهی و درک مخالف است، تلاش میکنند، آرزوی سلامتی و موفقیت میکنم.
امیدوارم روزی بستری فراهم شود که ما هم در ایران برای این حجم قابل توجه مخاطب، مخاطبی که در پی بهتر شدن و توسعه است، سیستمی مثل MOOC داشته باشیم. این روز خواهد رسید، تردید نکنید.
سربلند باشید
سپاس از پاسخگویی شما
بله ، درخصوص کامنت گذاری و خاموش بودن مخاطبین با شما موافقم ، من هم که در وبلاگم نوشته هایی از دیگران و کمتر از خودم را به اشتراک میگذارم ، زمانی که مخاطب همراهی کند ، انگیزه ی بیشتری برای نشر مطالب جذاب تر و دقیق تر و علمی تر دارم .اما زمانی که خواننده خاموش است و آمار بازدید وبلاگم را میبینیم ، می گویم ، لابد نوشته هایم خوب نیستند .
اما اینطور نیست .گمان میکنم ما آدم ها بی حوصله شده ایم.کمی تنبل تر و فقط مصرف کننده .این است که من می آیم و نوشته های خوب شما را درخصوص رفتار سازمانی (نوشته های استخدام خیلی بیشتر ) میخوانم و یاد میگیرم و لذت میبرم ، اما درسکوت میروم .ما عادت کرده ایم به مصرف کننده بودن .عادت کرده ایم به گذشتن و عبور کردن بدون کمی فکر کردن .
درخصوص سایت آقای شعبانعلی هم : خب مطالبی که ایشان به صورت رایگان در فضای مجازی منتشر کرده اند کم نیست.لااقل بیش از ۴۰ -۵۰ فایل مذاکره رایگان در رادیو مذاکره منتشر کرده اندو همین طور منابع بیشتری که در دنیای امروز کسی به راحتی در اختیار دیگران نمیگذارد .
در متمم هم ایشان تلاش کرده اند تا هزینه های تولید محتوا را از طریق دوستان معدودی که کاربر ویژه هستند ، تامین کنند.
امیدوارم و مطمئنم دیر یا زود این اتفاق خواهد افتاد …
همراه شما خواهم بود .تلاش میکنم کمی عاقلانه تر رفتار کنم و کمی بیندیشم و مصرف کننده نباشم و در بحث ها شرکت کنم :)
@سمانه عبدلی
ممنونم که توضیحات بیشتر دادید. امیدوارم همه ما انگیزه ای داشته باشیم که در بحثها، هر چه هستند و در حدی که میتوانیم مشارکت کنیم. این رویکرد که به من چه، یا ای بابا، سودی ندارد.
در مورد دسترسی به محتوای سایت آقای شعبانعلی هم گفته ام گله یا انتقاد نبود، ذکر عذرم بود برای اینکه چرا چنان که باید اطلاع ندارم. خواستم عذرم را تقسیم کنم. میدانم که تولید محتوا کار سختی است و محملی هم برای جبران این زحمات نیست. چنین محملهایی، کمتر از حداقلهایی هستند که میتوان به آنها فکر کرد.
من هم امیدوارم کسی پیدا شود و برای آنها که محتوای خوب تولید میکنند، فارغ از تمام حاشیه ها، ارزش قائل شود و روزی ایران هم در حوزه MOOC هم حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد.
از تلاشی که میکنید، ممنونم
سربلند باشید