نیازهای من
در فرآیند توانمند شدن، گام اول را شناخت خود دانستیم و تا اینجا متوجه شدیم که من که هستم؟ و چه ارزشهایی برای من مهم هستند. گام بعدی این است که در کنار آن شناخت و آن ارزشها، بدانم که چه نیازهایی دارم؟ برای پرداختن به این موضوع باید کمی یادآوری کنیم و کمی از ادبیات این موضوع کمک بگیرم.
برای شناخت نیازهای هر فرد، تئوریها و روشهای مختلفی وجود دارد که شاید هرم مازلو یکی از شناخته شده ترین آنها باشد. حتما با این هرم آشنا هستید. خلاصه داستان این هرم این است که انسان 5 سطح نیاز دارد که نیازهای هر مرحله، بعد از تامین نیازهای مرحله بعدی، برای انسان مطرح میشود.
در این اصل هرم مازلو و وابستگی نیازهای هر مرحله به نیازهای مرحله بعدی یک نکته ظریف وجود دارد. آن نکته این است که تا نیازهای حیاتی و زیستی و فیزیولوژیک ما (مانند خواب و خوراک) رفع نشده باشند، ما در مورد نیازهای مرحله یا سطح بعدی، احساس نیاز نخواهیم کرد. گاهی اتفاق می افتد که نیاز ما رفع شده، اما ما درک تامین شدن آن را نکرده ایم، یا برعکس، گاهی نیاز ما رفع کامل نشده، اما ما درک رفع آن را کرده ایم. اینها میتوانند باعث اختلال در نیازهای ما، یا پرش ما از سطحی به سطح دیگر شوند که خیلی مهم است و معمولاً در کارگاهها به تفصیل در مورد آن صحبت میکنیم. اما اینجا میگذریم تا به بحث اصلی این مطلب برسیم.فرض میکنیم که نیازهای سطح 1 و 2 ما الحمدلله و انشاالله رفع شده اند و ما در مورد نیازهای سطح 3 و بالاتر بحث میکنیم.
در این شرایط، فرستهای مختلفی میتوان از نیازهای انسان یافت. مراجع مختلف فهرستهای متفاوتی میدهند، اما شما میتوانید فهرست خودتان را داشته باشید. مثلاً این یکی که ترجمه خیلی خوبی هم ندارد را در یکی از این مراجع یافتم، فقط برای اینکه ایده ای به شما بدهد، آن را اینجا میآورم و امیدوارم این فهرست، و هر فهرست دیگر، شما را دچار سوگیری نکند. شما فهرست خودتان را بسازید و هر نیازی که احساس میکنید ممکن است داشته باشید را در آن بیاورید. فقط یادتان باشد که ارزشهای شما و شرایط شما که قبلاً در مورد آن با خودتان توافق کرده بودید، باید با نیازهای شما، همخوانی داشته باشد. اگر نداشت، آنها را همخوان و همسو کنید تا بعداً دچار سردرگمی نشوید. اینهم فهرست:
- پذیرش
- ماجراجوئی
- اختیارات
- توازن
- تعلق داشتن
- شفافیت
- شایستگی
- ارتباط
- کنترل
- نظم
- موظف بودن
- انصاف
- آزادی
- دوستان
- تفریح
- صداقت
- اعتماد
- تنوع
- طنز
- اثرگذاری
- عدل
- دانش
- عشق
- روحیه
- فرصت
- ترتیب
- صلح
- مشارکت
- لذت
- قدرت
- سکوت
- دیده شدن
- احترام
- مسئولیت
- ایمنی
- خودباوری
- خدمت رسانی
- اهمیت
- معنویت
حالا خوب به تمام نیازهایتان فکر کنید، وقتی مطمئن شدید که ارتباط بین نیاز و ارزش و شما برقرار و قوی است، 5-6 تا از نیازهای خود را به ترتیب اولویت در جدولی ثبت کنید. جدولی بسیار ساده، مثل این:
مهمترین نیازهای من عبارتند از: |
1- 2- 3- 4- 5- |
این گام هم تمام شد، حالا فرصت دارید که تمام جدولهای این گام و گام های قبلی را کنار هم نگاه کنید و ببینید که اینها خودتان را به شما نشان میدهند؟ آیا این جدولها، ارزشها، و نیازها، منعکس کننده شما، یعنی خود شما، هستند یا نه؟
اگر هستند، باید کمی صبر کنید تا به گام بعدی برسیم که قرار است در مورد آرزوهایمان صحبت کنیم. تا آن زمان به خودتان فکر کنید و سعی کنید خودتان را با همین گامهای ساده، و با همین سرنخها، بیشتر بشناسید.
سربلند باشید