پست مهمان – آینده پژوهی
مدتی قبل این شانس را داشتم که با آقای دکتر سعید رضائی آشنا شوم. ایشان آینده پژوه هستند. حرفها و نگاهشان خیلی جالب است و برخوردشان بیش از آن، دلچسب. متاسفانه در جلسه ای که ایشان با همکاران من داشتند، به علت مسافرت، حضور نداشتم، اما مکالمه تلفنی بعدی، نوید بخش بود.
از ایشان خواهش کردم متنی را مرحمت کنند که در این وبلاگ منتشر کنم. بحث آینده پژوهی این روزها خیلی داغ است و به نظرم بحث جالب و به شدت مفیدی است، چه در سطح فردی و چه در سطح کلان تر. آنچه در ادامه میخوانید، نوشته ای است که ایشان مرحمت کرده اند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت اندیشگاه علم و صنعت معاصر مراجعه نمائید. همینجا لازم است از توجه ایشان و همکارانشان تشکر کنم و فروتنانه عرض کنم که به طور طبیعی جزئیات این نوشته بازتاب نظرات ایشان است، نه بنده.
اما نوشته :
آینده پژوهی فردی
آینده از آن توست… آن را خوب رقم بزن!
هزاران سال است که مردم دوست دارند از آینده بدانند. آنها با جادوگران، پیشگویان، کفبینان و ستارهشناسان مشورت میکردند، اما ناموفق بودند. سرانجام، مردم دریافتند که درواقع هیچکس نمیتواند آینده را به آنان بگوید. اما اکنون، اینکار امکانپذیر است. این امر که آینده را باید شناخت و به آن شکل بخشید، امکانپذیر است، حتی ممکن است بتوان بر آن تاثیرگذاشته یا آن را تغییر داد، البته همهی ِِآینده را نمیتوان تغییر داد اما بهاندازهای هست که ارزش داشته باشد.
در دههی 1950 و 1960، محققان نظریههایی در خصوص پیشبینی آینده ارائه کردند. آنها چه چیزی یافته بودند که جادوگران و پیشگویان قرنهای گذشته به آن پی نبرده بودند؟ جواب این سؤال ساده بهنظر میآید. پیشگویان میپنداشتند تنها یک آیندهی ثابت یا از پیش تعیینشده وجود دارد و بر آن تمرکز میکردند.اندیشمندان قرن بیستم این فرض را تغییر دادند. آنها مطمئن شده بودند که اگر آینده ثابت یا از پیش تعیینشده نیست، ممکن است بیش از یک آینده وجود داشته باشد. از این رو، میتوان آینده را از طریق اقداماتی انجامشده در زمان حال، تغییر داد. این یک روش جدید برای مشاهدهی آینده بود!
کتاب آینده پژوهی فردی (آینده از آن توست… آن را خوب رقم بزن!) اولین کتابی است که به معرفی روش های آینده پژوهی برای زندگی فردی انسان ها می پردازد. سپس شما را تنها با سه گام به فرآیند آیندهپژوهی فردی، راهنمایی میکند.
گام1 به زندگی خود و این که اکنون کجا هستید بنگرید.
گام2 آیندههای خود را با سناریوها، اکتشاف کنید.
گام3 آیندهی خود را خلق کنید، آیندهای که میخواهید در..آن زندگی کنید.
زمانی که فرآیند آیندهپژوهی فردی را دنبال میکنید، روشها و تکنیکهای مشابهی را تمرین خواهید کرد که آیندهپژوهان بهطور موفقیتآمیزی برای سازمانهای بزرگ در دهههای گذشته بهکار بردهاند.
بیایید نگاه بیشتری به این سهگام بیندازیم:
1- به زندگی خود و اینکه اکنون کجا هستی بنگر.
نخستین گام در درک آیندهی خود، نگاهی مختصر به گذشته و حال است، چرا که آنها مبنای ورود به آینده هستند. چنین شناختی از زندگیتان، شما را برای گام بعد آماده خواهد کرد، یعنی اکتشاف آیندههای محتمل.
جهت دستیابی به این شناخت از خود، از ابزاری با عنوان ارزیابی انگیزشی شغلی-تحصیلی استفاده می کنیم. که در ادامه به تشریح آن می پردازیم.
2- آیندهی خود را با سناریوها اکتشاف کنید.
«کشف آینده» ممکن است عجیب بهنظر برسد، اما بهطور کامل عملی است. در این بخش، شما سناریوهایی را ایجاد خواهید کرد که آیندههای گوناگونی را مورد بررسی قرار میدهند این تمام داستان در رابطه با شما و آنچه ممکن است در ده سال آینده و یا بیشتر برایتان رخ دهد، می باشد.
3- آیندهی خود را خلق کنید. آیندهای که میخواهید در آن زندگی کنید.
آیا بهواقع میتوانید این کار را انجام دهید و آیندهی خود را خلق کنید؟ بله. شما هر روز در حال تصمیمگیری برای انجام کارهای روزها و هفتههای آینده هستید. اگر شما برای آخر هفته، ثبت نام مدرسه، رزرو بلیط هواپیما، برنامهریزی کنید، آینده را تغییر داده و خلق کردهاید. اینها، موارد کوتاهمدت و سادهای هستند، اما خلق آیندهی بلندمدت هم اصول مشابهی دارد.
در فرآیند آینده پژوهی فردی:
اول، از این که دریابید چقدر میتوانید دربارهی آیندهتان بدانید، شگفتزده خواهید شد.
دوم، از این که چقدر میتوانید بر آیندهی خود تأثیرگذار باشید، شگفتزده خواهید شد.
سوم، از این که دریابید میتوانید بسیاری از اتفاقهایی را که غیرمنتظره و ناخوشایند در انتظار شما هستند، کشف و از آنها جلوگیری کنید، شگفتزده خواهید شد.
تنها با اندیشیدن به آیندهی خود به شیوهای نهادینه یا نظاممند، میتوانید به همهی آنها دست یابید و این همان چیزی است که کتاب حاضر به شما عرضه میکند. نظامی که شما را به سوی آفرینش آیندهی خودتان هدایت میکند و سپس به شما نشان میدهد چگونه تصمیم بگیرید و به آیندهای که میخواهید، دست یابید.
ارزیابی انگیزشی شغلی-تحصیلی
در مسیر طراحی آینده خود، شناخت استعدادها و انگیزش های فردی، اهمیت زیادی دارد. هر انسانی ویژگیهای ذاتی خاص خودش را دارد که اگر هماهنگ با آنها حرکت کند علاوه بر اینکه در مسیر شکوفایی خود قرار میگیرد، به موفقیت توام با رضایت دست خواهد یافت. لذا انگیزش، عامل اساسی در ایجاد و ثمربخشیِ تلاشها و فعالیتهای فرد است. دوره ” ارزیابی انگیزشی شغلی و تحصیلی” بینش جدیدی دارد که براساس آن افراد با مشاغلی که به صورت ذاتی به آن کشش و گرایش دارند آشنا شوند.
دوره ارزیابی انگیزشی شغلی-تحصیلی، بر مبنای اولین و کاملترین آزمون شغلی آن لاین می باشد و بیش از 7 میلیون نفر، تقریبا در همه کشورهای جهان، از آغاز به کار آن در سال 1995 این آزمون را بکار گرفته اند. این آزمون ابزاری است منطبق بر طبقه بندی مشاغل آمریکا (O*NET) که برانگیزش های درونی پایدار فرد تمرکز دارد.
این دوره برای :
1- دانش آموزانی یا دانشجویانی که در پی یافتن مسیر خود هستند؛
2- سازمان هایی که در پی ارتقاء انگیزشی نیروی انسانی هستند؛
3- سازمان هایی که به جذب نیروی انسانی کارآمد و مناسب اهمیت میدهند؛
4- بزرگسالانی که به تغییر شغل نیاز دارند، یا بیکار هستند و
5- مراکز مشاوره
طراحی شده است.
پس از پایان آزمون، گزارشی جامع از نتایج آن حاصل میشود، که یک ارزیابی از نقاط قوت و ضعف انگیزشی افراد ارائه می دهد، و می تواند به عنوان منبعی برای راهنمایی فرد در یافتن شغل ایده آل اش و راهنمایی سازمانها برای حفظ و ارتقاء تناسب و رضایت شغلی استفاده شود.
در دنیا بیش از 3500 مجموعه شامل مشاوران شغلی، بنگاه های کاریابی و مدارس، این آزمون را به کار می برند تا در پرتو بینشِ آن دانش آموزان و مشتریان فعلی و آتی شان را راهنمایی کنند.
***
این روش به افراد کمک میکند به صورت نظام مند و علمی موقعیت خود در زمان حال و آینده را بشناسند! و چشم انداز زندگی آینده خویش را چنان ترسیم کنند که : در راستای شکوفایی استعدادها و ارتقای مهارتهاشان گام بردارند؛
———————————————————-
اگر به منابع بیشتری در این حوزه علاقمند بودید، میتوانید از اینجا شروع کنید.
سربلند باشید