پست مهمان – درد مدیریتی
از وقتی این وبلاگ راه اندازی شده، تماسهای جالب زیادی داشته ام. یکی از این تماسها از طرف دوستی از کشور افغانستان بوده که مطلبی هم نوشته اند تا در وبلاگ منتشر شود. برای پاسخ به این ابراز محبت ایشان، عین متن ایشان را اینجا منتشر میکنم تا بدانید که مشکلات مدیریتی در همه جای دنیا تقریباً یک شکل دارند.
نکته زیبائی که در نوشته ایشان هست و من هم بدون تغییر منتشر میکنم، نگارش جذاب ایشان است که برای ما فارسی زبانان ایرانی، در بعضی کلمات خیلی زیباست.
با تشکر از دوست نادیده جناب آقای احمد حامد از کشور افغانستان، که هنوز هم در مورد معرفی خود، چیزی برایم نفرستاده اند تا آن را هم با شما به اشتراک بگذارم، عین نوشته شان به شرح زیر است:
درد مدیریتی!
درهراداره کارفرما و کارمند حمایه کننده گان همدیگر میباشند که درراستای رسیدن به اهداف اداره تلاش میورزند. هردوحدالامکان توقعات خویش را برآورده میسازند. موفقیت سازمان زمان تحقق میابد که همه و همه میل و انگیزش به آن داشته باشند. رابطۀ تنگاتنگ کارفرما و کارمند نیز رول بسزای را در گراف انکشاف سازمان بازی مینماید. متاسفانه در اکثریت ادارات و سازمان ها دانستن موقف، نقش وظیفوی و اعمال وظایف کاملا از هم گسیخته که خود سبب ناکارایی در اداره میگردد. بدین ملحوظ اکثرا روابط کاری، رفتارسازمانی و اعتقادوظیفوی از هم میپاشد. در شرایط مختلف میتوان هچو وضعیت را به مشاهده گرفت مثلا:
1. ترجیح دادن منفعت فردی نسبت به منفعت سازمان
2. نیپوتیزم و عدم مساوات
3. بلند دانستن جایگاه و مقام کاری خویش به تناسب دیگران
4. عدم هماهنگی لازم
5. احساس بی مسؤلیتی
6. عدم کار مشارکتی
7. وموارد مختلف دیگر
از جمله موارد که اکثرا از آن شاکی اند، عدم اعتماد آمر بالای مادون و هراس ازشریک ساختن معلومات وظیفوی و واگذاری صلاحیت های شغلی بوده است. اگر میخواهید آمر موفق و خوب باشید پس نزاکت های مدیریتی سالم را درنظر گیرید و از آن پیروی نمائید.
سربلند باشید
بسیار متن زیبا و فارسی سلیسی است ، ولی متاسفانه بنده بجز ۷ بند ، چیزی از مقدمه و موخره متوجه نشدم
ممنون
متن خوبی بود
من به وب و ایجاد ارتباطات در اون خیلی اعتقاد دارم
تو اینترنت اتفاقاتی میافته که اصلا فکرشم نمی کنی
@آرمین خوشوقتی
سلام
این دغدغه هایی است که در آن کشور هست. درک من اشاره ایشان به موضوع مهم اعتماد در سازمان است. به زودی در این خصوص مطلبی منتشر خواهم کرد.
از مشارکت شما ممنونم
سربلند باشید
سلام
خیلی خوبه که از کشورهای دیگه هم مطلب و نظر دارین. نکات خیلی مهمی رو مطرح کردن. امیدوارم این تبادل نظرات بیشتر ادامه پیدا کنه.
در ابتداء خیلی ممنونم از جناب کاملیان که همچو وبلاگ غنی از معلومات معاصر سازمانی را ترتیب نموده اند و در ضمن مطلب بنده را نشر نمودند.
از تمام دوستان که نظریات بارز خویش را اظهارداشتند خیلی ها سپاسگزارم. خیلی ها جای مسرت است برای من که عضویت همچو وبلاگ خوب را دارم و با جمع دوستان ایرانی خود میباشم. هدف از پیوستن بنده در این وبلاگ همانا جذابیت وبلاگ و آزادی گفتار سازمانی که هرکارفرما و یا هر کارمند که چند مدت در یک ادارۀ سپری نموده است میخواهد برملا سازد و موضوعات جدید را برای بهبود سازمان ها شریک سازد. به امید و یاری خداوند انشاءالله تلاش خواهیم نمود تا موضوعات و معلومات دست داشتۀ خویش را شریک سازیم و تداوم همکاری همه جانبه نمائیم.
یکباردیگر تشکر از همه
آقای احمد حامد، قلم خوبی دارید و اگر شما هم از سازمان های افغانستان بنویسید خیلی مفید خواهد بود. واقعیت این است که علیرغم همسایگی ایران و افغانستان، اطلاعات بسیار ناچیزی از وضعیت کسب و کار در افغانستان موجود است.
@احمد حامد
آقای احمد حامد مشخصات خود را برایم ارسال کردند که فکر کردم شاید برای شما هم جالب باشد. ضمن تشکر از ایشان:
اسم: احمدحامد
سال تولد : ۱۳۶۶/۱۹۸۸
محل تولد: کابل
درجۀ تحصیل: ماستر
تخصص: منابع بشری
مدت تجربۀ کاری: بیش از چهار سال
موقف فعلی: آمر منابع بشری
ناگفته نباید گذاشت که در یکی از پوهنتون های شخصی افغانستان نیز تدریس مینمایم.
اصطلاحات خیلی جالب بود.
سربلند باشید
ممنون جناب کاملیان از اینکه بیوگرافی خلص بنده را نشر نمودید.
@احمد حامد
اختیار دارید، فقط جهت اطلاع، اسم بنده کمالیان است :-)
سربلند باشید
پوزش میخواهم جناب کمالیان به نسبت درست تحریر ننمودن اسم شما
@احمد حامد
آقای احمد حامد
مسائل شما برای ما هم آشناست، اما باید بدونید تشکیل حکومت فعلی در افغانستان جذابیت زیادی برای ورود به بخش های دولتی و سازمانی برای همه مردم داره. و چون حکومت نوپاست، احتمالا نمیتونه نظارت درستی در رویه های اداری داشته باشه. اما نکته امید بخش اینجاست که این جذابیت، بزودی از بین خواهد رفت، چرا که حکومت افغانستان چاره ای بجز اصلاح ساختار اداری نداره. چون تمام فاکتورهای صنعت، بهداشت، آموزش و … به شیوه مدیریت مربوطه و البته مخارج حکومت هم به همین فاکتورها.
متاسفانه این حلقه توسط نفت در ایران شکسته شده، و البته بسیار بسیار خوشبختانه که ایران قابل مقایسه با کشورهای نفتی همسایه نیست.
به نظر من شما امید داشته باشید، تلاش کنید و تا جای ممکن اطلاع رسانی کنید. شما و اطرافیان شما، و به کل، مردم افغانستان قرار است به ناچار، وضعیت را بهتر کنند (و شخصا از عدم امضای تفاهم نامه به دلیل امید به اصلاحات زودتر خوشحالم)
پ.ن.: در ایران هم مردم وارد دولت می شوند. شخصا یکبار تجربه مورد حمله واقع شدن از طرف افرادی که بر سر اعتراض محترمانه به پارک ماشین روی پل واقع شدم و یکبار (همین ۲ دو روز پیش) در جلسه ای با سازمان متبوع معاون وزیر بر سر پیگیری یک دعوی حقوقی که به نفع ما تمام شد. در هر دو مورد ۹ نفر به ما ۳ نفر حمله کردند؛ فحش های ناموسی را کنار بگزاریم در تمام موارد دیگر کاملا این دو مورد شبیه بود!
سلام. با تشکر فراوان از بابت مطالب خیلی مفیدتون. خیلی خوشحال شدم که این مطالبو پیدا کردم.
رشته من مدیریت گرایش ورزشی هستش. اکثرا این موارد در فدراسیونها و سازمانهای ورزشی هم اتفاق می افته.
می خواستم خواهش کنم که بتونم با آقای کمالیان ایمیلی مطالبی را عرض کنم.ولی صفحه ایی پدا نکردم. (غیر از سایت شرکت)
میشه خواهش کنم راهکار این ارتباط را به من بفرمایین تا از مشورت و راهنماییتون استفاده کنم؟
@parastoo
سلام
اطلاعات تماس در همین وبلاگ هست، برایتان با ایمیل هم ارسال کردم.
سربلند باشید
سلام.بزرگواری فرمودین.
ولی این مطلبو جهت اطلاع بگم که من ایمیلی غیر از تایید عضویت دریافت نکردم:)
@parastoo
سلام مجدد.
بالای همین صفحه، و تمام صفحات وبلاگ، آدرس ایمیلی که میتوانید ایمیل ارسال کنید، هست:
lstmngr DOT uve AT gmail DOT com
ایمیل شما مربوط به سایتی است که احتمالاً ایمیلهای من را بر میگرداند. مجددا از آدرس دیگری برایتان ایمیل هم ارسال کردم.
همچنین شما میتوانید از طریق فرمی که در سمت چپ-بالای صفحه (تمام صفحات وبلاگ) هست و بالای آن نوشته شده :
میخواهید ما با شما تماس بگیریم؟
اطلاعات تماس خود را درج و ارسال کنید تا بنده با شما تماس بگیرم.
امیدوارم یکی از این راهها منجر به توفیق شود :-)
سربلند باشید