ماه رمضان در سازمان
ماه مبارک رمضان نزدیک است. این یک واقعیت است که همه ساله آهنگ فعالیتهای اجرائی در این ماه کند تر از معمول میشود، برخی گله دارند که در این ماه برنامه ها با تاخیر همراه هستند. اما چه میتوانیم بکنیم که در عین رعایت فرهنگ خاص این ماه، برنامه هایمان هم عملی شوند؟ این طبیعی است که به دلیل تغییر سطح انرژی افراد، سطح و میزان فعالیت آنها کم شود، اما آیا لزوماً این افت سطح انرژی فیزیکی باید منجر به افت راندمان شود؟ به نظرم اگر به عمق مفهوم اعمال این ماه نگاه کنیم، نباید چنین شود.
در این ماه عادات طبیعی زندگی تغییر میکند. سرعتمان کم میشود، قبلاً در مورد مزایایی که از این کم شدن سرعت ممکن است حاصل شود نوشته ام (اینجا). میتوان از این تغییر بهره برد. در این مدت میتوانیم به جزئیات بیشتری توجه کنیم، کمی استراتژیک تر فکر کنیم، چون تحرک فیزیکی زیادی نمیتوانیم داشته باشیم، در عوض میتوانیم افکارمان را ثبت کنیم. همه اینها مواردی هستند که در شرایط عادی امکان پرداختن به آنها را نداریم، احتمالاً آن قدر عجله داریم که به نتیجه برسیم که از اینها غافل میشویم.
اما یکی از نکات مهم این است که بدانیم در این ماه، ممکن است کارهای اجرائی ما به سرعتی که در شرایط عادی هست، پی نروند. پس خوب است از همین امروز مراقب باشیم که کارهای اجرائی حجیم را برای این بازه برنامه ریزی نکنیم. امروز حدود 2 ماه تا شروع ماه رمضان باقی مانده است. زمان خوبی است که کارهایی که نباید به این ماه موکول شوند را فهرست کنیم و زودتر انجام دهیم، یا بدانیم که بعد از این ماه انجام خواهم داد.
این کار چند حسن دارد. نخست اینکه برنامه مان با اختلال مواجه نمیشود. دیگر اینکه به علت کندی انجام کار در این ماه، با دیگران دچار تعارض و چالش نخواهیم شد.
نکته خوبی که باید به یاد داشته باشیم این است که این ماه زمان خوبی برای رفع تعارض و ارائه بازخوردهای تند نیست. جلسات ارائه بازخوردهای ارزیابی عملکرد را هم بهتر است در این ماه برگزار نکنیم. حتی فرایندهای ارزیابی عملکرد را هم میتوانیم از این ماه خارج کنیم.
نکته خوبی که در این ماه هست، تقویت جنبه عاطفی، روحی و معنوی در افراد است. از این فرصت میتوانیم برای گفتگو با همکاران، مشتریان و روسای سازمان استفاده کنیم. باید این توجه همیشگی را با خود مرور کنیم که بحث بر سر ارزشها و اعتقادات در محیطهای سازمانی، چندان سازنده نیست، میتوان از فرصتها و محیطهای دیگری برای این قبیل بحثها بهره برد.
مدیریت خشم و اضطراب در شرایط فیزیکی این ماه، کار ساده ای نیست، بهتر است از شرایط اضطراب آور و تنش زا تا حد امکان دوری کنیم. در مقابل این برهه فرصت خوبی است برای تمرین کنترل بر خود. همه آنچه میخواهیم را نمیتوانیم انجام دهیم. این به ما کمک میکند که از لذت صرف نظر کردن از برخی امیال خود، لذت ببریم. تمرین خوبی است که در سایر شرایط هم کاربرد خواهد داشت.
تمرین دیگری که میتوان کرد، عدم قضاوت است. چقدر خوب است که در این ماه کمتر در مورد دیگران قضاوت کنیم و تمرین کنیم که مرکز کنترلمان را درونی تر کنیم.
به نظرم اگر ما در زمره کسانی هستیم که به اعمال این ماه مقید هستیم، باید کاری کنیم که دیگران بر اساس عمل ما، نه نیتی که در دل داریم، به ما اعتقاد پیدا کنند.
سربلند باشید
سلام- همانطور که اشاره کردید این ایام فرصت خوبیست برای یادآوری گذشت ( که در جامعه ما این روزها خیلی کم شده )، و ذکر حقوق دیگران ، احترام به حقوق دیگران هم خیلی کم رنگ شده و غالبا فقط خودمان را میبینیم و حقوقی که از دیگران طلب داریم .
غالبا مطالبات دیگران را فراموش میکنیم و این فراموشی روز به روز بیشتر میشود .
شخصا در این ایام ( ماه رجب تا رمضان المبارک ) سعی در یادآوری این نکته به خودم دارم که حقوق دیگران را فراموش نکنم ، نکته ای که غالبا در سایر ایام سال از آن غافلم .
ممنون از شما که از این تریبون اعلام کردید .
@آرمین خوشوقتی
سلام
مواردی که شما فرمودید از موارد مهم ارزشی است که خیلی هم مهم است. چقدر خوب است که به این بهانه هم که شده مروری بر خودمان بکنیم.
بنده در سطحی کمی پائین تر را اشاره کردم، حتی خوب است برنامه هایمان را با شرایط خاص این ماه، چه خودمان و چه دیگران، تنظیم کنیم و غافلگیر نشویم که دچار تنش و اضطراب شویم.
سربلند باشید