کارگاه مصاحبه استخدامی
اگر خوانننده این وبلاگ بوده باشید، تعدد نوشته های مرتبط با مصاحبه های استخدامی را حتماً مشاهده کرده اید. سعی کردم گزیده ای از نوشته های این حوزه را در این نوشته، جمع کنم و تعدادی هم بیرون ماندند.
سالهاست که مصاحبه های استخدامی را انجام میدهم و باور کنید که هر روز چیز تازه ای یاد میگیرم. به رسم ادای دین، باید از آنچه از پروفسور محمود ساعتچی عزیز در این حوزه آموخته ام یاد کنم و از ایشان مثل همیشه تشکر و قدردانی کنم. تجربه ایشان در مصاحبه واقعاً یکتاست و متاسفانه این روزها کمتر شانس استفاده از این تجربه دست میدهد. کتاب ارزشمند ایشان در این حوزه را هم قبلاً خدمتتان معرفی کرده ام. محتوای این کتاب بسیار جامع و فراتر از آنی است که بتوان در یکی دو نشست به آن پرداخت. یکی از ارزشمندترین هدایایی که دریافت کرده ام، همین کتاب است که خودشان در پایان یک تجربه مشترک مرحمت کردند. همیشه وامدار و آرزومند سلامت ایشان خواهم بود.
بعد از ظهر روز چهارشنبه 25 مهرماه در نشستی نیم روزه، تجاربم را در این حوزه با علاقمندان به اشتراک میگذارم و از تجارب شما خواهم آموخت. صادقانه باید بگویم که بیشتر میایم تا از شما بشنوم تا بگویم. شما که درگیر مصاحبه هستید، حتماً تجربه های خوبی دارید که حتماً برای من آموزنده خواهد بود. منهم آنچه بدانم را در این زمان به شما ارائه خواهم کرد. با هم، با اشتراک تجربه ها و مسئله ها، تلاش میکنیم تا تجربه های پیشِ رو را موفق تر از تجربه های قبلی کنیم.
متاسفم که این روزها آگهی های مربوط به این حوزه، با اعداد عجیب و غریبی به خصوص از سوابق برگزار کنندگان، نشر داده میشوند که اعتماد را در مخاطب از بین میبرد. ترجیح میدهم در این حوزه، اقلاً من به عدد و رقم اشاره نکنم، ادعای فلان هزار مصاحبه و … را هم میگذرم که سودی ندارد. باید دید که در این چند هزار یا چند صد مصاحبه چه دریافته ام و حاصل چه بوده است؟
وعده نمیدم که پس از این کارگاه، چنین و چنان خواهد شد. این وعده به کلی از صحت دور است. این شما هستید که با تمرین و ممارست، مهارت خود را در این حوزه توسعه خواهید داد. امثال من فقط میتوانیم برخی سرنخ ها را بدهیم و شما را از ورود به کوچه های بن بستی که در این مسیر هست، ایمن بداریم، نه بیشتر.
اما قولی که میدهم این است که هر چه میدانم و آموخته ام را با شما در میان بگذارم، کم فروشی نکنم، فوتی برای خودم و کوزه هایم نگه ندارم، و در عین حال، موانع و چالشهایی که با آنها مواجه بوده اید را به گوش جان بشنوم و با کمک خودتان و دگیر دوستانِ شرکت کننده، بکوشیم تا راهی برای مواجهه با آنها بیابیم.
نمونه سوالاتی که در مصاحبه میتوان پرسید را با هم مرور میکنیم و از آن مهمتر، به این خواهیم پرداخت که هر پاسخ به این پرسشها را چطور باید تفسیر کرد و چه برداشتی باید داشت.
وقتی مصاحبه کننده ای سرسخت مقابلتان مینشیند، کاری سخت در پیش دارید. تجربه ام در این موارد را برایتان خواهم گفت. از این صحبت خواهیم کرد که چطور شما باید به یک مصاحبه شونده کمک کنید تا مصاحبه اش موفقیت آمیز تر باشد و از نقشی که هر مصاحبه کننده در یک مصاحبه باید داشته باشد، گفتگو خواهیم کرد.
این فنون، نه فقط در مصاحبه های استخدامی، بلکه با کمی هشیاری در مصاحبه های عملکردی یا ارائه بازخورد به یک همکار یا رییس هم برایتان سودمند خواهد بود. گرچه مستقیماً به موضوع کارگاه مربوط به نظر نمیرسد، اما به این موارد هم خواهیم پرداخت.
مصاحبه، هنوز به نظر عمدۀ فعالان این حوزه در سراسر جهان، کارآمدترین ابزار برای پیش بینی آینده همکاری با یک داوطلب استخدام یا ارتقاست، به شرط آنکه درست اجرا شود.
اما ابزارهای دیگری هم میتوانند در اثربخشی بیشتر به شما کمک کنند. به این ابزارها (از جمله نسخه متکی به برداشت توماس اینترنشنال به مدل دیسک، تحت نام تجاری PPA) هم نگاهی خواهیم کرد و در مورد ابزارهایی که شما استفاده میکند، با هم صحبت میکنیم. از کاربرد ابزارهای نامتناسب در فرایند استخدام (از جمله MBTI) هم صحبت میکنیم.
قرار نیست در این کارگاه نسخه شفا بخشی ارائه شود. شما هم در پی یک کپسول معجزه گر نیستید، بنابراین طبق روال همۀ کارگاههایی که برگزار میکنیم، اینجا هم جزوه و فایلی به شما نخواهم داد، تا بر روش شخصی شما در اجرای یک مصاحبه موفق، اثری ناخواسته نگذارم. البته صادقانه بگویم از کپی کاران عزیز هم میترسم. نه اینکه محتوای من را کپی کنند (که کرده اند:-))، بلکه از این نگران هستم که آن را خوب به دیگران عرضه نکنند.
بدانیم که نقش ما در مصاحبه میتواند سرنوشت یک نفر را تغییر دهد. مصاحبه کاری پر از مسئولیت است و بد ارائه کردن آن، از هر کاری بدتر است.
برای کارگاه، طرفیتی محدود در نظر گرفته ایم تا گفتگو و تعامل با همه میسر شود. بر اساس اطلاع رسانی محدودی که انجام دادیم، اکنون تعداد علاقمندانی که لطف داشته و پیش ثبت نام نموده اند، فراتر از ظرفیت بوده و فرایند قطعی نمودن ثبت نامها در دست پیگیری است. اگر شما هم علاقه دارید، میتوانید در این آدرس پیش ثبت نام بفرمائید تا اگر توفیق بود در این کارگاه وگرنه در کارگاههای بعدی در خدمتتان باشیم. مشتاق دیدارِ شما هم که ثبت نامتان قطعی شده، هستم.
خواهشم این است که قبل از هر چیز، به محتوای ارائه که در صفحه پیش ثبت نام و پوستر آمده توجه کنید و پیش از اظهار لطف و ثبت نام، مطمئن شوید که این کارگاه و سرمایه ای که ریالی و غیر ریالی صرف آن میکنید، برایتان مفید باشد. شاید گزیده ای از نوشته های این وبلاگ که در این صفحه گردآوری شده و در کارگاه به آنها پرداخته خواهد شد، ایده ای از آنچه خواهید دیدو شنید، به شما بدهد.
مخاطبان این کارگاه، کسانی هستند که در هر سمت و رده ای، به نوعی با مصاحبه سر و کار داشته یا دارند. دوستان عزیز دانشجو و کارجویان عزیز، بعید است جز افزایش اطلاعات عمومی و ارضای حس علاقه شخصی، دستاورد مهمی از این کارگاه داشته باشند. اگر عمری بود، در فرصتی دیگر، با محتوایی متناسب، در خدمت این عزیزان هم خواهم بود.
اگر نکته ای در مورد این کارگاه دارید، به گوش جان میشنوم.
سربلند باشید