PPA یا Personal Profile Analysis که آزمونی متکی به مدل DISC (دیسک) است و شیوه های رفتاری فرد را مورد شناسائی قرار میدهد. این ابزار، آزمونی دارد که حدود 8 دقیقه به طول میانجامد و بر اساس تحلیل این آزمون نتایج متنوعی حاصل میشود.
آزمون PPA در سامانۀ انجمن روانشناسی انگلستان BPS ثبت شده و برای کاربرد در محیطهای کاری پیشنهاد شده است. خروجی این آزمون گزارشهای متنوعی است که هر یک برای شناخت داوطلب در حوزه خاصی کاربرد دارد. در مورد این آزمونها اینجا بیشتر توضیح داده شده است.
خروجی آزمون PPA درقالب گزارشهای کاربردیِ خلاصه ارائه میشود. بسته به نیاز، مناسب ترین گزارشها به شما پیشنهاد میشود و نهایتا این شما هستید که یک باره یا به مرور گزارشهای مد نظر را انتخاب میکنید. خروجی سیستم معمولاً در ساعات کاریِ همان روزی که آزمون تکمیل میشود قابل ارائه خواهد بود.
توضیح مختصری از گزارشهای قابل ارائه در ذیل آورده شده است:
محتوا: برای آگاهی فرد از شیوه های رفتاری خود و پتانسیلهایی است که میتواند روی آنها سرمایه گذاری کند.
کاربرد: خودآگاهی کلید و نخستین گام هر تغییر رفتاری است. تهیه و ارائه این گزارش (به طور خصوصی و محرمانه به خود فرد) پس از انجام آزمون، قویاً توصیه میشود. مطالعه این گزارش سبب انگیزش فرد برای توسعه فردی میشود
محتوا: این گزارش شاخصه های رفتاری فرد، شیوه موثر در برخورد با این فرد و تیپ سمتهای مناسب برای فرد را به صورت خلاصه و تیتر وار بدست میدهد.
کاربرد: برای استفاده مدیران ارشد سازمان برای درک شیوه های رفتاری فرد، به سریعترین و موثرترین روش.
محتوا: این گزارش رفتار سازمانی را در سه حالت (رفتارهای ترجیحی، چهره کاری و تحت فشار زیاد) مورد بررسی قرار میدهد.
کاربرد: این گزارش برای تحلیلهای سازمانی توسط بخش منابع انسانی سازمان کاربرد دارد. بر اساس مفاد این گزارش میتوان وضعیت فرد را از دیدگاه تناسب شغلی، از دیدگاه رفتاری، نیز مورد ارزیابی قرار داد.
محتوا: این گزارش نسخه خلاصه شده و کاربردی تر تحلیل رفتار سازمانی فرد است. نگاهی اجمالی از رفتار فرد بدست میدهد تا بتوان با آشنا شدن با این شیوه ها، تعامل بهتری با فرد داشته باشیم و وی را در سمتهای متناسب تری با شاخصه های رفتاری اش، در خدمت سازمان قرار دهیم.
کاربرد: وقتی فرد در سمتی قرار داشته باشد که با شاخصه های رفتاری اش متناسب باشد، هم اثربخشی بیشتر دارد هم رضایت شغلی اش بالاتر خواهد بود.
محتوا: این گزارش نیازهای آموزشی فرد، در حوزه مهارتهای رفتاری را تحلیل میکند.
کاربرد: همه افراد برای آنکه اثربخشی بیشتر داشته باشند، باید بتوانند برخی از جنبه های رفتاری خود را تحت کنترل درآورند و این مهم با آموزش، میسر میشود. این شروعی است برای سنجش نیازهای آموزش عمومی افراد در سمتهای مختلف، البته از دیدگاه رفتار سازمانی.